top of page
  • antoneriksson2001

Min resa hittills...

Jag är ingen erfaren bloggare och absolut ingen fotograf men jag tänker göra mitt bästa för att dela med mig av den fantastiska resan jag har fått vara med om. Det är drygt 9 månader sen jag lämnade Sverige men detta äventyr har bara börjat och det är väldigt mycket kvar att göra. Inget av detta hade varit möjligt utan dem skenerösa människor som stöttat mig personligen och även alla som stöttar Mercyships vilket har låtit dem få enorm påverkan i länderna de jobbar och för individerna som får sjukvård.


Belgien

För mig började denna resa i Antwerpen, Belgien. I Oktober flyttade jag ombord på det helt nya sjukhusfartyget Global Mercy som förbereds för att i framtiden kunna utföra miljontals operationer på patienter som annars aldrig haft tillgång till kirurgisk sjukvård. Att arbeta som volontär kan ses som en väldigt god gärning mot andra men något jag har förstått är att det även ger otroliga möjligheter för volontären att växa. Att få leva i en sådan kristen gemenskap var en nästan helt ny erfarenhet för mig och jag fick växa väldigt mycket i min tro. Att kunna studera bibeln tillsammans med människor från hela världen har lärt mig så väldigt mycket. Att volontärarbeta är även en otrolig kulturell resa där jag fått lära mig många nya sätt att se världen. Under min tid i Belgien fick jag se många vackra platser och träffade även många väldigt bra vänner.


Mitt första kontrakt med Mercyships var att arbeta i 6 månader ombord Global Mercy i Belgien. Men efter bara 6 veckor ändrade jag mina planer till att jobba med Mercyships i 2 år. Utöver mitt förlängda engagemang fick jag även flytta från Global Mercy i Belgien där alla mina nya vänner bodde till det äldre sjukhusfartyget Africa Mercy som då stod i Teneriffa och höll på att förberedas för att segla in i Senegal för att äntligen återuppta fältarbetet som hade fått ett uppehåll under covid pandemin.


Teneriffa


Samtidigt som jag var lite ledsen över att behöva säga hejdå till alla mina nya vänner var jag även taggad på att träffa nya människor och att få resa till Afrika. Det var även än bonus att få åka från Belgiens vinter till värmen i Teneriffa. Återigen gick det snabbt att känna sig hemma i gemenskapen och jag lärde känna många fantastiska människor. Väldigt mycket var annorlunda från det första skeppet jag bodde på. Till skillnad från Global Mercy så är Africa Mercy ett gammalt och mycket mindre skepp. Jobbet hade en hel del nya utmaningar och jag fick mycket mer ansvar och mer att göra. Tempot var mycket högre eftersom att vi var i slutskedet av förberedelserna för att snart segla till Senegal och påbörja vårt riktiga arbete. Två månader efter att jag hade flyttat till Teneriffa så påbörjade vi våran 4 dagars sjöfärd till Senegal.
Senegal

Ankomsten till Senegal var ett väldigt stort ögonblick. När pandemin spred sig över världen för 2 år seden befann sig Africa Mercy i Senegal och var mitt i sitt fältarbete. Mercyships blev tvungna att ta det svåra beslutet att lämna Senegal tidigare än planerat och fick avboka många operationer för patienter som förväntade sig att äntligen få hjälp. Mercyships lovade patienterna att de en dag skulle komma tillbaka och utföra de operationer de hade lovat med de visste inte när den dagen skulle komma. Att jag fick vara med den dagen Mercyships äntligen kunde uppfylla sitt löfte till folket av Senegal och återvända till hamnen i Dakar var ett stort privilegium.
Väl i Dakar hade vi mycket att göra för att så snabbt som möjligt vara redo att ta emot patienter på skeppet. Mycket ny personal kom ombord för att jobba i sjukhuset. Hamnen behövde mycket förberedelser på kort tid så det var ett högt tempo i arbetet. Mitt ansvar inom Supply är att köpa in allting vi behöver skaffa lokalt så jag fick kontakta lokala bönder och företag som kunde leverera färskprodukter som frukt, grönsaker, egg och yoghurt till oss varje vecka. Det har varit spännande och intressant att få representera Mercyships åt dessa företag och att bygga upp relationer av respekt och tillit.


En till rolig förändring var att vi fick våran dagpersonal. Dagpersonalen är senegaleser som kommer ombord för att jobba men som bor i sina hem. Cirka 200 dagpersonal jobbar ombord Africa Mercy i Senegal och de hjälper till inom nästan varje avdelning. I Supply jobbar 4 dagpersonal. Vi har extremt annorlunda kulturer och även olika religioner men vi har ömsesidig respekt och har blivit väldigt bra vänner. Våran dagpersonal är otroligt hjälpsamma med det fysiska arbetet men även som översättare och som en kulturell brygga till andra samarbetspartners och till patienterna.Det finns otroligt mycket mer att berätta men eftersom att det tog mig 9 månader att komma igång med denna blogg kan jag inte ta allt i samma inlägg. I fortsättningen kommer inlägg komma minst varannan vecka med uppdateringar om vad vi gör i Senegal, en djupare inblick i mitt arbete och även vittnesbörd om hur trogen Gud är mitt i vår trasiga värld. Tack!


Första Johannes Brevet 4 11-12

11Mina kära, om Gud har älskat oss så, måste också vi älska varandra. 12Ingen har någonsin sett Gud. Men om vi älskar varandra är Gud alltid i oss, och hans kärlek har nått sin fullhet i oss.

77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page